keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Silmähuolia

Perjantaina lähdettiin mökille ja ilta menikin mukavasti, kunnes koirien iltaruokinnan yhteydessä huomasin Nukassa jotain merkillistä. Se oli koko illan nukkunut omissa oloissaan, enkä ollut kiinnittänyt siihen sen suuremmin huomiota. Syötyään Nukalla on tapana tulla kiittelemään kuten se tälläkin kertaa teki ja siinä katsellessani koiraani silmiin totesin katseessa olevan jokin vialla, kirjaimellisesti. Kummasteltuani hetken tajusin sen vasemman (eli sinisen) silmän pupillin olevan mioosissa, eli pupilli ei laajentunut. Silmästä tuli kirkasta vuotoa ja Nuka siristeli voimakkaasti. Tässä vaiheessa on pakko todeta, että eläintenhoitajan ammatistani ei ollut kuin haittaa sillä päässäni alkoi vilistä hirvittäviä ajatuksia.

Mökillä otettu kuva

Silmä alkoi vaikuttaa selvästi toista pienemmältä ja pinta muuttui sameaksi. Soitin heti töihin. Päivystävä eläinlääkäri totesi, että parasta käydä näyttämässä ja niin lähdimme ajelemaan mökiltä kohti Viikkiä. Siellä sitten istuskeltiin Eläinsairaalan päivystyksessä perjantai-lauantai välisenä yönä, tälläkertaa itse hätääntyneen asiakkaan roolissa. Nuka oli hirmu reipas ja koitti kovasti lohdutella minua, joka olin ihan paniikissa. Omaa vuoroa odotellessamme kävin päässäni läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot ja olin valmistautunut henkisesti jo lähestulkoon silmän poistoon. Mieleeni muistui aikaisemmin päivällä lenkillä vastaan tulleen miehen kysymys oliko koirallani vain yksi silmä.. ei ollut, mutta kohtako olisi!??!


Nukan silmät normaalisti

Olin hermoraunio kun vihdoin oli meidän vuoro ja vapisin pelosta/jännityksestä/surusta.. Ensiksi Nukan silmä värjättiin ja kuinka ollakkaan siinä se möllötteli keskellä silmää, sarveiskalvohaavauma. Haavauman seurauksena uveiitti, eli silmän suonikalvoston tulehdus. Missä se sitten on silmänsä telonut on mysteeri, ainakaan se ei ole valittanut tapahtuman jälkeen koska on ollut meidän kanssa kokoajan ja olisin sen huomannut. Silmä kuitenkin oli kipeä, mistä johtui mioosi sekä siristely. Koirat saavat vedettyä kipeän silmänsä syvemmälle, jonka lisäksi uveiitin aiheuttama silmänpaineen lasku selittivät miksi toinen silmä vaikutti toista pienemmältä. Silmä vielä puudutettiin ja varmistettiin ettei vilkkuluomen alta löytyisi mitään roskaa. Ei roskia. Hoitona Nuka sai pistoksen tulehdukipulääkettä, atropiinitipan laajentamaan pupillia ja viikon antibioottitippakuurin silmään. Mökille päästyämmr oli silmä jo entisellään, megapupillia lukuunottamatta.

Kotona, pupilli kuin lautanen

Maanantaina silmä värjättiin uudelleen ja haavauma olikin jo parantunut, silmänpaineet yms olivat normaalit. Voimme huokaista helpotuksesta! 

4 kommenttia:

 1. Hui, ompa taas ollu sattumaa! Paranemisia lautasen kokoselle silimälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silmä on tänään palannut normaaliksi :))

   Poista
 2. Onneksi ei ollut vakavampaa ja selvisitte säikähyksellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! :) Hoitamattomana uveiitti toki pahimmassa tapauksessa voi johtaa silmän sokeutumiseen, onneksi en jäänyt mökille ihmettelemään miten käy..

   Poista